onsdag 7. september 2011

Norsk som andrespråk



Norsk som andrespråk er en vesentlig del av norskfaget. Det var interessante økter hvor jeg fikk mer innblikk i spesielt kartleggingsmulighetene rundt andrespråklige elever. I tillegg var det interessant å høre om hvordan ulike steder organiserte opplæringen av andrespråklige elever. Jeg tror norsk som andrespråk er noe det vil bli lagt større fokus på i fremtiden.

4 kommentarer:

  1. Dette var et kort innlegg, Thomas. Jeg kan nok tenke meg å utfordre deg litt på bloggingen din: Hva var det ved kartlegging du synes var spesielt interessant? Og hvilke tanker gjorde du deg omkring temaet organisering? I dette innlegget sier du bare hvilke temaer vi har berørt, du reflekterer ikke noe omkring temaene. Ved å gå litt dypere inn i temaet, tror jeg du vil lære mer av å blogge :)

    SvarSlett
  2. Med kartlegging synes jeg det var spesielt interessant å få sett litt om hvordan lærerne bruker dette på elevene. Filmene var gode eksempler. Rundt organisering tenker jeg at det er vanskelig for kun én lærer alene å strekke ut til alle elevene sine. En side av saken tilsier da at jo færre fremmedspråklige, jo enklere, mens en annen side sier at jo fler fremmedspråklige, jo enklere er det å legge undervisningen på et nivå som når flest mulig.

    SvarSlett
  3. Ja, det er sentrale problemstillinger du trekker fram mht organisering, Thomas. Dette er ikke lett, men bevissthet omkring det er i hvert fall viktig. Det ser ut som du har utviklet slik bevissthet!

    SvarSlett
  4. Jeg må tillate meg å legge til en kommentar om bruken av litteratur i det flerkulturelle klasserom. Jeg tenker at litteraturen er en veldig fin nøkkel å bruke til samtale om ømfintlige temaer som kan berøre elevene i klassen. Det er da viktig at læreren velger ut litteratur som ikke gjøre noe i klassen til offer eller annen form for ubehagelig oppmerksomhet. I tillegg tenker jeg at litteratur gir elevene en mulighet til å tenke utenfor den "virkelige" verden noe som kan gjøre det lettere å ta opp saker og ting. Takk for meg!

    SvarSlett